Iklan

Surat JKB Kepada Sahibus Samahah Y. Bhg Mufti Negeri Melaka

|

Assalamu'alaikum,

Pihak Jawatankuasa Bertindak bagi Membantah Pembinaan Rumah Bakar Mayat dan Jirat Cina, Pondok Kempas telah mengemukakan surat kepada

Yang Berbahagia Sahibus Samahah Datuk Mufti Kerajaan Negeri Melaka baru-baru ini.

Tujuan surat berkenaan dikemukakan adalah untuk mendapatkan penjelasan berhubung status masjid Pondok Kempas yang bakal didirikan diatas

sebidang tanah sumbangan secara "tukar sogok"

daripada pihak pemaju jirat cina berkenaan, Menang Mulia Sdn. Berhad.Berikut adalah isi kandungan penuh surat berkenaan yang telah dikemukakan kepada Yang Berbahagia Datuk Mufti Kerajaan Negeri Melaka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jawatankuasa Bertindak (JKB),

Membantah Pembinaan Rumah Bakar Mayat dan Jirat Cina ,

Bt. 19 ½ Kg. Pondok Kempas,

77500 Selandar,

Melaka .

Tarikh : 28hb Julai,2009

4hb Sya'ban, 1430H


Kepada :

Yang Berbahagia ,

Sahibus Samahah Datuk Mufti Kerajaan Negeri Melaka,

Bangunan MAIM,

Bukit Piatu,

Melaka Bandaraya Bersejarah.


Assalamu'alaikum wm.wb.

Ybhg Sahibus Samahah Datuk,


Per: MOHON PENJELASAN STATUS BAKAL MASJID PONDOK KEMPAS.


Adalah dengan hormat takzimnya saya bagi pihak JKB di atas mohon sudilah kiranya Ybhg Datuk meluangkan sedikit masa untuk meberikan ulasan dan pandangan mengenai pengujudan kariah baru dan pembinaan masjid Pondok Kempas oleh pihak Kerajaan negeri Melaka. Kami difahamkan juga bahawa usaha tersebut bakal dilaksanakan dalam tempoh terdekat ini.


2. Sehubungan dengan itu, kami mohon Ybhg Datuk dapat memberikan penjelasan dan pandangan berdasarkan isu-isu seperti berikut :


2.1. Isu pertama kami ialah mengenai masjid yang bakal dibina itu adalah didirikan di atas tanah seluas 4 ekar yang juga dikatakan termasuk kawasan tanah perkuburan Islam. Sebagaimana yang kita semua sedia maklum bahawa tanah tersebut adalah sumbangan secara tukar sogok daripada pemaju Menang Mulia Sdn. Berhad yang kini sedang melaksanakan projek pembinaan jirat Cina dan Rumah Pembakaran Mayat di atas tanah Lot 411 seluas 72 ekar di tengah-tengah kampung Pondok Kempas ini. Sebagaimana yang semua pihak sedia maklum bahawa pelaksanaan projek jirat dan rumah pembakaran mayat tersebut telah pun dibantah oleh penduduk kampung ini (Sila rujuk salinan memorandum kami kepada Datuk yang telah kami serahkan pada dua bulan lalu). Sesungguhnya kami amat dukacita dan berasa sangsi tentang cara tanah tapak masjid itu diperolehi . Pada hemat kami pemaju berkenaan tidak mungkin akan menyumbang secara sukarela jika pihak berkuasa tidak meluluskan permohonan pihak pemaju untuk melaksanakan projek jirat cina itu. Oleh itu, kami inginkan penjelasan Ybhg Datuk tentang apakah boleh kita menerima tanah pemberian secara sogokan tersebut untuk mendirikan masjid?. Kami juga merasakan maruah kami tercabar dan amat terhina, kerana kami tidak langsung diberi pilihan untuk menentukan bagaimana sepatutnya kami mendapatkan sebuah masjid kami sendiri. Memang kami sedar bahawa pihak pemerintah bertanggungjawab menyedikan kemudahan asas dan keperluan rakyatnya seperti pembinaan masjid ini, tetapi kami juga berhak untuk menyuarakan pandangan kami. Sebelum ini kami hanya mendengar desas-desus di warung-warung kopi , tetapi tidak pernah ada mana-mana pihak pun yang memaklumkan atau mengajak kami duduk berbincang tentang perkara ini. Walau bagaimana pun kami berharap sangat penjelasan serta pandangan daripada Ybhg Datuk sendiri mengenai isu tanah tapak masjid yang diterima secara tukar sogok ini.


2.2. Isu kedua ialah mengenai pengujudan kariah baru. Kami difahamkan bahawa pihak Majlis Agama Islam yang tentunya atas arahan atau restu Kerajaan Negeri telah meluluskan kariah baru meliputi seluruh Kampung Pondok Kempas dan Kesang Pajak. Ini bermakna penduduk Islam Kesang Pajak akan terpisah daripada kariah masjid Kesang Tua, manakala penduduk Islam Pondok Kempas akan terpisah daripada kariah masjid Selandar. Namun secara rambang kami telah pun mendapat maklum balas daripada penduduk di kedua-dua kampung ini iaitu Pondok Kempas dan Kesang Pajak bahawa mereka lebih rela kekal berada di kariah masjid Selandar dan Kesang Tua. Ini disebabkan mereka berasa amat kesal dan terkilan dengan masjid tersebut dibina di atas tanah secara tukar sogok dengan jirat Cina. Kami memang berharap untuk berada dalam kariah baru dan menerima masjid baru yang disediakan oleh pihak kerajaan, tetapi amat malang kerana kami dihadiahkan sebuah masjid seperti itu. Justeru rasanya kami lebih sedia terus kekal dalam kariah seperti sekarang ini untuk sementara waktu.


3. Oleh itu, sebagai penduduk anak jati Pondok Kempas dan Kesang Pajak kami memohon jasa baik Ybhg Datuk dan juga pihak MAIM/JAIM untuk memikirkan/mengkaji semula tentang ura-ura pengujudan kariah dan penubuhan masjid Pondok Kempas tersebut. Kami juga berharap pihak Ybhg Datuk atau MAIM/JAIM sendiri turun padang mendapatkan maklum balas sebenar daripada seluruh penduduk kampung Pondok Kempas dan Kesang Pajak. Jika boleh dicadangkan supaya JKKK Pondok Kempas, JKKK Pondok Kempas Hilir bersama-sama majoriti penduduk Islam Pondok Kempas dan Kesang Pajak di ajak berunding terlebih dahulu. Ini juga untuk mengelakkan situasi di mana masjid indah tersergam didirikan nanti tetapi tiada penduduk yang rela/bersedia untuk datang berjemaah di situ .


Sekian, terima kasih. Mohon maaf di atas keterlanjuran kata.


Saya Yang Benar,MUHAMAD B KELING

Pengerusi,

Jawatankuasa Bertindak

Membantah Pembinaan Rumah Bakar Mayat & Jirat Cina

Pondok Kempas/Kesang Pajak.
s.k.

  1. YAB Ketua Menteri Melaka,
  2. Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM)
  3. Yang Dipertua MAIM
  4. Pengerusi JKKK Pondok Kempas
  5. Pengerusi JKKK Pondok Kempas Hilir
  6. Tuan Imam Masjid Selandar dan Kesang Tua
  7. Datuk Sidang Pondok Kempas
  8. Pihak Media

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Catat Ulasan